Yayın Politikası & Etik
International Journal of Education and Artificial Intelligence (IJEDAI) eğitim ve yapay zeka alanındaki bilimsel makaleleri yayımlamak amacıyla aşağıda belirtilen etik ilkeler ve kurallara bağlı olarak basılan hakemli bir dergidir. IJEDAI ’ne yayınlanmak için gönderilen makaleler çifte körleme süreciyle değerlendirilmekte ve çevrimiçi olarak yayımlanmaktadır. IJEDAI Dergisine yönelik aşağıda dergi editörü, yazarlar, hakemler ve yayıncı için etik sorumlulukları, rolleri ve görevleri açıklanmıştır.
IJEDAI ’de yer alan etik görev ve sorumluluklar, uluslararası dergilerin etik ve yayım politikaları incelenerek ve açık erişim olarak “Committe on Publication Ethics” - COPE tarafından yayımlanan yönergeler dikkate alınarak hazırlanmıştır. IJEDAI da belirtilmeyen diğer hususlar da COPE 'da belirtilmiş olan etik prensipleri dikkate alınır.
Baş Editör, editör kurulu üyelerinin belirlenmesinde ve dergi kalitesinin geliştirilmesinde her aşamada görev alabilir. Baş Editör gerekli gördüğü takdirde makaleye bir Editör görevlendirebilir veya makalenin bilimsel değerlendirmesini kendisi yapabilir. Yazarlar/Editörler/Hakemler in dikkat edeceği etik kurallar; Yazarlık, İntihal, Veri uydurma / veri tahrifatı, Tekrarlı gönderim, Düzeltmeler ve geri çekilme, İnsan ve Hayvan Hakları, Çıkar çatışmaları / Rekabet menfaatler, Fikri mülkiyet
Yazarların etik sorumlulukları
Yazarların IJEDAI Dergisi’ne gönderdikleri makalelerin eğitim ve yapay zeka alanında özgün çalışmalar olması gerekmektedir. Makalelerde yararlanılan tüm kaynaklar American Psychological Association (APA)’nın yayınlanan son sitiline uygun bir şekilde kaynak gösterilmelidir. Yazarlar, yazılarının kendilerine ait olduğunu belgelendirmelidir. Yazarların Yayın Etiği Komitesi tarafından geliştirilen Yazarlar için Uluslararası Standartlara uymaları beklenmektedir (https://publicationethics.org/files/International%20standards_authors_for%20website_11_Nov_2011.pdf)
Dergiye gönderilen makaleler için sorumlu yazar tarafından 'Telif Hakkı Devir Formu' doldurulmalı ve dergiye gönderilmelidir. Bir makale çalışmasında katkısı bulunmayan kişiler yazar olarak belirtilmemelidir. Daha önce herhangi bir şekilde dergide veya kitap olarak yayımlanmış çalışmalar IJEDAI’ye gönderilemez. Yazarlar, başka bir dergide henüz değerlendirme aşamasında olan çalışmasını aynı anda IJEDAI ’ye gönderemez. Gönderilen makaleye yönelik çıkar çatışmaları durumları varsa belirtilmelidir. Gönderilen makalenin konferans/tez/proje araştırmalardan türetilme durumu belirtilmelidir. Konferanslarda tam metin olarak yayınlanan makaleler IJEDAI için yayına gönderilemez. Yazarlar etik kurul onayı gerektiren çalışmaları için ilgili kurumlardan "Etik Kurul Onayı" almaları gerekmektedir.
Etik kurul onaylarının verilmesinde Helsinki Bildirgesi gibi (https://www.wma.net/policies-post/wma-declaration-of-helsinki-ethical-principles-for-medical-research-involving-human-subjects/#:~:text=The%20World%20Medical%20Association%20(WMA,identifiable%20human%20material%20and%20data) tanınmış standartların geçerli olduğu doğrulanması önemlidir.
Gerekli durumlarda, yazar(lar)dan değerlendirme süreçleri çerçevesinde makalelerine ilişkin ham veri talep edilebilir. Yazarlar, makaleleri yayımlandıktan sonra ham verilerini en az 5 yıl süreyle saklamakla yükümlüdürler.
Hakemlerin Etik Sorumlulukları
IJEDAI gönderilen makaleler için en az iki hakem tarafından değerlendirilen çift-kör hakem değerlendirme süreci benimsenmiştir. Hakem değerlendirmelerinden sonra belirsizlik durumunda editörün veya üçüncü bir hakemin görüşü ile nihai karar alınır. Hakemler, değerlendirdikleri makalenin yayımlanabilir olup olmadığına ilişkin kararlarını ve buna yönelik gerekçelerini editöre bildirmeleri gerekmektedir.
IJEDAI ’de görev alan hakemlerinin etik sorumlulukları aşağıdaki gibidir:
Hakemlerden IJEDAI ’nin yayım ilkeleri, amaç ve kapsamını okumaları beklenmektedir.
Hakemler uzmanlık alanı ile ilgili çalışmaları değerlendirmeyi kabul etmelidirler. Hakemler çıkar çatışması olmayan çalışmalara hakemlik yapmalıdır. Hakemler tarafından makaleler tarafsızlık ve gizlilik çerçevesinde değerlendirmeler yapılmalıdır. Hakemler değerlendirme raporlarında ve yazışmalarda yapıcı, nazik ve bilimsel bir dil kullanmalıdır. Hakemler, saygısızlık içerebilecek, hakaret, saldırganlık ve iftira olabilecek yorumlar yapmamalıdır. Hakemler makaleyi değerlendirme sürecini kendilerine verilen belirli bir zaman çerçevesinde tamamlamalıdır.
Editörün Etik Sorumlulukları
IJEAI editörü ve alan editörleri, “Yayın Etiği Komitesi” (COPE) nin editörler için yayınlamış olduğu kılavuzlarda yer alan etik sorumluluklara uyması gerekmektedir. Editör, dergiye gönderilen makalelerin yayınlanmasına kadar geçen bütün süreçleri yönetir. Editörlerin genel sorumluluğu şöyledir; derginin genel olarak gelişimini sağlama, dergide yayımlanan çalışmaların kalitesini arttırmaya yönelik süreçleri yönetme, derginin editör kurullarındaki diğer üyelerle birlikte etik politikalarında da güncelleme yapmadır.
Ayrıca editörler aşağıda belirtilen sorumlulukları da yerine getirmelidir.
Okuyucularla İlişkiler:
Editörler, dergide hakem değerlendirmesi gerekli olmayan bölümlerin düzenlenmesini (mektuplar, makaleler, konferans duyuruları vb.) sağlamalıdır. Editörler, derginin amaç ve kapsamına uygun olarak yayınlanan makalelerin okuyucuların bilgi ve becerilerine uygun olması için çaba göstermelidir. Editörler, okuyucunun dergi yayımlama, kapsam ve etik ile ilgili geri bildirimlerini dikkate almalıdır.
Hakemlerle İlişkiler;
Editörler, çalışmanın ilgili alanındaki hakemleri seçmeli ve hakem havuzunu güncellemelidir. Editörler, hakemlerin makale inceleme sürecine ilişkin sorularına gerekli bilgileri sağlamalı ve hakemlere zamanlama konusunda hatırlatmada bulunmalıdır. Editörler, makale inceleme sürecinde hakemlerin ihtiyaç duyduğu yönergeleri sağlamalıdır. Editörler, yazarlar ve hakemler arasındaki çıkar çatışmalarına karşı dikkatli olmalıdır. Editör, hakemleri performans, zamanlama, nezaket ve kalite açısından değerlendirmelidir.
Yazarlarla İlişkiler;
Editörler, makale gönderim sürecinde yazarların ihtiyaç duyduğu yönergeleri ve şablonu sağlamalıdır. Editörler, yazarlar ve hakemler arasındaki çıkar çatışmalarına karşı dikkatli olmalıdır. Editörler yazarları yayın, etik politikalar, makale inceleme süreci ve zamanlaması konusunda bilgilendirmelidir. Editör, yazının kabul veya reddedilmesine ilişkin bilgi ve gerekçeleri belirtilen süre içerisinde yazara iletmelidir. Yazarların makaleyi düzeltmeye karar vermesi durumunda yazarlara bilgi verilmeli ve düzeltmeleri yapmaları için süre tanınmalıdır. Editörler, yazarların inceleme sürecindeki çalışmalarını geri çekme isteklerini onaylamalıdır. Editörler, yazarların hakem kararlarına/raporlarına olan itirazlarını değerlendirmeli ve gerekiyorsa yeni bir inceleme süreci başlatmalıdır.
Editör Kurulu İle ilişkiler;
Editörler, yayın kurulu üyelerine derginin yayıncılığı ve etik politikaları hakkında bilgi ve yönergeler sağlamalıdır. Editör, derginin gelişimine katkıda bulunacak yayın kurulu üyelerini seçmeli ve güncellemelidir. Editörler dergiyi geliştirirken yayın kurulunun geri bildirimlerini ve görüşlerini dikkate almalıdır. Editör, editör kurulu ile dergi yayım ve yazım kurallarını gözden geçirmeli ve iyileştirmelidir. Editör, derginin geliştirilmesinde bazı görevlerde yayın kurulu üyelerine sorumluluklar verebilmelidir.
Dergi Politikaları
Hakemlik ve Yayın Süreci Politikaları
IJEDAI ’ne yayınlanmak için gönderilen makaleler çifte körleme süreciyle değerlendirilmekte ve çevrimiçi olarak yayımlanmaktadır. Dergiye gönderilen makaleler için sorumlu yazar tarafından 'Telif Hakkı Devir Formu' doldurulmalı ve dergiye gönderilmelidir. Yazarlar, başka bir dergide henüz değerlendirme aşamasında olan çalışmasını aynı anda IJEDAI ’ye gönderemez. Gönderilen makalenin konferans/tez/proje araştırmalardan türetilme durumu belirtilmelidir. Konferanslarda tam metin olarak yayınlanan makaleler IJEDAI için yayına gönderilemez. Makalelerde yararlanılan tüm kaynaklar American Psychological Association (APA)’nın yayınlanan son sitiline uygun bir şekilde kaynak gösterilmelidir. Yayımlanan yazıların/makalelerin her türlü sorumluluğu yazar(lar)a aittir.
Hakem Değerlendirme Süreci Politikaları
Yayınlanmak üzere IJEDAI 'ye gönderilen tüm yazılar, Editör veya Yayın Kurulu tarafından kapsam ve yazım kuralları açısından ön incelemeye tabi tutulur. Editör, IJEDAI ilkelerine uymayan yazıları reddedebilir. Ön inceleme süreci 10 gün içerisinde tamamlanır. Ön incelemeden sonra tüm yazılar kör hakemlik için en az iki bağımsız hakeme gönderilir. Hakemlerden yazıların bilimselliğini, geçerliliğini, önemini ve orijinalliğini değerlendirmeleri istenir. Hakem değerlendirme süresi 30 gündür, gerek görülmesi halinde bu süre uzatılabilir. Hakem değerlendirme süresinin zamanında tamamlanmaması durumunda editör, makaleyi yeni hakemlere gönderebilir. Hakemlerden farklı görüş bildirilmesi halinde editör, makaleyi değerlendirilmek üzere üçüncü hakeme gönderebilir. Hakem/Editör tarafından önerilen düzeltmeler varsa yazarların bunları yapması için gereken süre en fazla 30 gündür. Editör/Editör Kurulu tarafından yayına kabul edilen makaleler için yayın süreci başlar. Makalelerin IJEDAI yazım formatına göre son revizyonu yazar(lar) tarafından gerçekleştirilir. Düzeltme işleminden sonra cilt, sayı ve sayfa numaraları atanır ve makale Önce Online bölümünde görünür. Hakem değerlendirmesi yapılmış ve kabul edilmiş makaleler için makale geri çekme işlemi yapılamaz.
IJEDAI'in İntihal Politikası
Yayınlanan eserin yayın hakları dergiye aittir. IJEDAI, her türlü intihale kesinlikle karşıdır. Yazarlar yalnızca tamamen orijinal yazılar sunmalı ve başkalarının çalışmalarından ve/veya sözlerinden uygun şekilde alıntı yapmalı veya alıntı yapmalıdır. “Yayın Etiği Komitesi” - COPE tarafından yayınlanan kılavuzlar dikkate alınır. İntihalle ilgili COPE yönergelerine uyulur. Kaynakların alıntılanmasında ve alıntılanmasında APA stili kullanılır. IJEDAI 'ye gönderilen yazılar, Turnitin/iThenticate gibi intihal önleme yazılımı kullanılarak orijinallik açısından kontrol edilir. Kabul edilen yazının intihal raporunda yer alan benzerlik oranının %20 oranını geçmemesi gerekmektedir.
American Psychological Association. (2020). Publication manual of the American Psychological Association(7th ed.). https://apastyle.apa.org/ https://publicationethics.org/
Ücret Politikaları
International Journal of Education and Artificial Intelligence (IJEDAI), hakemli, bilimsel, çevrimiçi ücretsiz bir dergidir. Yayın ücreti yoktur.
Telif Devir Hakkı
Daha önce herhangi bir şekilde dergide veya kitap olarak yayımlanmış çalışmalar IJEDAI’ye gönderilemez. Dergiye gönderilen makaleler için sorumlu yazar tarafından 'Telif Hakkı Devir Formu' doldurulmalı ve dergiye gönderilmelidir.
Açık Erişim Politikası
IJEDAI "açık erişim" dergisi olup, "açık erişim politikasını" benimsemiştir. IJEDAI, "Creative Commons
Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License" ile lisanslanmıştır.
Creative Commons
Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License